Maak een account

Winkelwagen

Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Sluiten

Wat is een dubbeldoel koe?

De term dubbeldoel wordt gebruikt om een bepaald ras koe aan te duiden. Zo zijn er echte vleesrassen als Limousin en Belgisch Blauw en echte melkrassen als de zwartbonte Holstein. Een dubbeldoel ras zit daar tussenin en wordt gehouden voor melk én vlees. Het is dus een robuuste meer bespierde melkkoe die na haar melkers carrière ook nog gebruikt wordt als vleeskoe. De dubbeldoel rassen die door ons worden gebruikt voor de burgers zijn Blaarkop, Fleckvieh en MRIJ. Nu kun je je afvragen:

“Nou dat is leuk, maar waarom dan juist daarvan vlees?”

Vlees van dubbeldoel koeien heeft een hele lage CO2 Footprint vergeleken met “normaal” vlees. Vergeleken met vlees in de supermarkt kan dubbeldoel tot wel 80% minder belastbaar zijn voor het milieu! Hiernaast lopen de dubbeldoel koeien lekker buiten in de wei en hebben ze een stuk langer geleefd dan een vleeskoe.

“Maar is het vlees dan niet taaier?”

Nee absoluut niet! Vlees van dubbeldoel koeien krijgt zelfs extra smaak doordat deze rijper en meer doorregen is. Kies daarom voor vlees van dubbeldoel koeien, het beste van twee werelden!

Waarom vlees van een dubbeldoel koe?

De belangrijkste reden om dubbeldoel vlees te gebruiken voor onze burgers is de geringe impact op het milieu. Hiernaast hebben de koeien langer geleefd, is het vlees van fantastische kwaliteit, en geeft het de burgers die echte authentieke rundvlees smaak. Kortom dubbeldoel is de beste keuze voor mens, milieu en dier!

Het vlees en de slager

De dubbeldoel koeien die geslacht worden voor Dirk’s DubbelDoel Vlees worden zorgvuldig geselecteerd. Bij het selecteren wordt goed naar de gezondheid en de conditie van het dier gekeken. Alle koeien moeten aan Dirk’s “Gezond en Rond” standaard voldoen, want enkel het beste is goed genoeg! Vaak krijgt een koe na haar carrière eerst nog even een kort pensioen. Lekker in een strohok en/of in de wei even bijkomen van haar prestaties als melkkoe. Wanneer het moment dan toch daar is dat ze naar de slacht moet, wordt dit zo stressloos mogelijk georganiseerd. Stress is niet goed voor de koe en kan daarnaast ook de smaak van het vlees beïnvloeden. Er wordt daarom gekozen voor een ambachtelijke, “diervriendelijke” slager en slachtmethode. Dit klinkt wellicht wat cru maar kan veel schelen! Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld: kort en rustig transport, tijd om aan nieuwe omgeving te wennen, geen slachtwachtrij en geen opdrijven.

Bibliotheek

Ben je na al deze informatie nog niet helemaal overtuigd van dubbeldoel? Kijk dan nog eens rustig rond in de bibliotheek. Er zijn meerdere onderzoeken, artikelen en items gepubliceerd over dubbeldoel. Hierin komt de duurzaamheid, meerwaarde en kwaliteit naar voren!

Heb jij iets gezien wat nog niet in de bibliotheek staat maar daar wel thuishoort? Laat het weten via Mail, Facebook of Twitter!

Links:

Back to Top